Där mörker möter ljus – en resa i kvinnohistoria

”Det här är ett storverk.”
Sture Norberg, Riksarkivet

Nu är den här, boken om en sedan länge fördold och mörklagd kvinnohistoria. En bok om Nordens största historiska rättsskandal, som ledde till att 120-130 kvinnor avrättades. Agneta Nyholm Winqvist gjorde feng shui till en svensk angelägenhet genom sina bästsäljande böcker om hur ett harmoniskt hem kan skapas.

Det här är en berättelse som utspelar sig på torget i Härnösand anno 1674. Det är en historia om maktmissbruk, svågerpolitik, sexuella fantasier och en maktgalen biskop med ett omfattande släktimperium av präster. Det är en korrekt och avslöjande historia byggt på källskrifter och urkunder, som aldrig tidigare genomlyst så grundligt.

”Det här är i särklass den bästa bok jag någonsin läst om kvinnohistoria. Jag är helt tagen …”
Monika Szabo, litteraturlektör

Agneta skriver om bakgrunden till det som kallas häxprocessen eller ”det stora oväsendet” och vad som fanns på de här platserna flera hundra år före den epidemiska sinnessjukdomen bröt ut. Fyra av fem platser i Ångermanland där häxprocessen bröt ut kan härledas till gudinnan Freja och en omfattande Mariakult. I Kyrkdal avrättades 48 procent av alla kvinnor, den byn har tidigare hetat Frea efter gudinnan Freja. Boken beskriver även spektakulära kvinnliga brons- och järnåldersgravar som man inte talar högt om, liljestenar, förvrängda ortsnamn och jungfru Marias väg genom kristendomen. Här finns en förklaring till vad som sker när man befäster ett biskopssäte i ett hedniskt sakralt landskap tillägnat gudinnan/jungfrun.

Författaren ifrågasätter hur historia har skildrats och framställts. Hon avslöjar att fakta har förvrängts, mörklagts och negligerats. En kritik som når nutiden. Boken är ren och skär upplysning om hur patriarkala krafter skapar historia utifrån sin egen vinning och för att rättfärdiga ett synnerligen klandervärt agerande.

”Jag har lärt mig så mycket av den här boken.”
Bernt-Ove Viklund, arkeolog

En förhandsvisning av boken nedan.

Uppslag_Där mörker möter ljus

 

Köp boken på Adlibris
https://www.adlibris.com/se/bok/dar-morker-moter-ljus—en-resa-i-kvinnohistoria-9789198364101