Härskartekniker

Hur man kuvar kvinnans kraft och självständighet i nutid

Häxprocesser i nutid handlar till stor del om näthat och olika typer av förföljelse men det finns andra saker som ligger och gror i kölvattnet av den här mörka historisk tiden som drabbar både kvinnor och män dagligen runt om i samhället. I slutet på 80-talet gjorde en norsk kvinna vid namn Berit Ås en lista på de 5 starkaste strategier som man använt mot kvinnor för att kuva deras kraft och deras självständighet. Det här kallas för de fem härskarteknikerna och jag önskar att jag kunde säga att det här blott är ett historiskt minne, men så är det tyvärr inte, de här strategierna finns gömda lite här och var och ibland är de riktigt genomsyrade på arbetsplatser. Du ska kunna känna igen dem när du utsätts för dem, veta hur du bemöter dem och vad vi kan göra för att motverka hela fenomenet. Den första strategin är att osynliggöra en person, det här sker genom att man inte lyssnar på dem, frågar dem, negligerar deras närvaro, pratar över huvudet på dem som att de inte finns. Den saken har jag verkligen som författare till den här boken fått uppleva. Det finns egentligen bara ett sätt att bemöta det här på och det är att ta plats och göra det ordentligt.

Ser du att någon som blir utsatt för det här, se till att du stöttar personen att ta plats. Kvinnoläkaren Dr Christian Northrup säger att kvinnor är extremt i behov av något som man skulle kunna kalla ekokammare. Det betyder att när en kvinna säger något som man gillar, så ger man eko på det t ex genom att berätta offentligt att man gillar det, hejar på henne, ger hennes idé credit, skapar en positiv attityd kring henne. En kvinna som bemöts med tystnad och osynliggörande förtvinar och dess värre inte långsamt. Hon står inte många minuter upprätt i situationer där hon gång på gång blir negligerad. Även riktigt starka kvinnor bryts ner av det här (men de stannar sällan i den miljön)

Den andra strategin är förlöjligande. Både män och kvinnor förlöjligar varandra, det är inte okej! Om man blir utsatt för att någon pratar förlöjligande om en och driver med en på ett sätt som är nedvärderande, så ska man på studs ifrågasätta varför. Man ska be dem förtydliga vad de egentligen menar. Det här behöver inte göras aggressivt, det kan göras med humor. Huvudsaken är att det inte får fortsätta och att man till sist också skrattar åt att någon gör sig dum över en. Respekt är motgiftet, du kan kräva respekt i dina relationer, oavsett vilka relationer det är. Att förlöjliga andra människor säger mer om den som gör det en den som det handlar om. Det finns ingen som förtjänar det.

Undanhålla information är ett annat sätt att få människor kuvade. På arbetsplatser kan undanhållande av information vara ett sätt där man t ex gör upp bakom ryggen på varandra, utlyser tjänster där man redan i en dold agenda gjort upp om vem som ska få tjänsten. Du sinar inuti när du upptäcker att andra vet saker som du inte fått kännedom om och som du berörs av. Märker du minsta tendens till att någon undanhåller information, vare sig det är din arbetsgivare eller äkta hälft, så be dem lägga korten på bordet. Du förtjänar att få veta saker du berörs av.

En av de farligaste fällorna i den här diskussionen är dubbelbestraffning, vilket innebär att hur du än gör så blir det fel åt alla håll och du målas in i ett hörn där du inte kan fatta ett livsbejakande beslut. Det här var den förmodligen värsta saken för kvinnorna som anklagades för trolldom. Hur dem en gjorde blev det fel. Tog de inte nattvarden var de inte kristna och därmed syndiga och tog de nattvarden så erkände dem sin skuld. Att känna sig dubbelbestraffad idag är det många kvinnor och män som gör. Det här är jättevanligt och en klassiker på det är att arbeta och ha barn samtidigt. Du behöver jobba över säger chefen, ditt barn är sjukt och du vill hem. Oavsett hur du gör, så bestraffas du på något sätt, oftast inte med något påtagligt men inuti dig. Vi är duktigast på att dubbelbestraffa oss själva, men det sker även utanför oss. Börja dubbelbelöna dig själv istället. Fira dig själv, klappa dig själv på axeln, ge dig belöning, du gör ett bra jobb. Yttre och inre bestraffning har aldrig lett till något gott, men livet ska inte stå och falla med det varandet.

Kvinnors frusna tårar är ett hot mot världsordningen. Jag har aldrig mött en kvinna som inte har rädslor, sorg, förtvivlan, stress, ilska och oro inom sig. Det är en del av livet och något vi aldrig kan komma ifrån. Jag trodde ett längre tag att det gick att bearbeta bort känslor och visst går det till en viss del, men du kommer alltid att vara en del av sorgen och rädslan som finns i världen. Precis som att du alltid kommer att vara en del av längtan, kärleken och ömheten i världen. Det går inte att komma undan dessa känslor, det går inte att gå förbi dem, hålla dem ifrån sig, det enda som verkligen fungerar på alla känslor – sköna som olustiga – är att falla igenom dem. När kvinnors tårar fryser till is så kristalliseras saker i kroppen på oss och får de inte tina så skapar de våra sjukdomar.

Är du glad så är du glad… är du ledsen så är du ledsen… ibland vill man bara skrika av vansinne och ibland sjunga av glädje. Gör det du känner i dig. Tillåt din kropp att få sjunga oavsett hur det låter, låt din kropp slå näven i bordet om det behövs, gråt tills dina tårar är slut även om det är jättejobbigt för människor omkring dig. De får ta ansvar för sitt och du tar ansvar ditt.