Funderar du på att utbilda dig till Graceful Living Inredningsdesigner? Lär känna Sofia Breitholtz som har gått vår ettåriga inredningsutbildning Design for Graceful Living. Sofia vidareutbildade sig hos oss och idag jobbar hon som inredare. Hur är det att jobba som inredare? Hur ser en arbetsdag ut? Vilka är de största utmaningarna?

Foto: Fredrik Schmidt

Vill skapa vackra miljöer där människor trivs

Sofia Breitholtz är född och uppvuxen i Norrköping. Hon bor i Åkersberga utanför Stockholm med sin man och deras tre barn. Sofia har alltid haft ett stort intresse för färg, form, inredning, sömnad och trädgård.

– Jag är en kreativ person som älskar att skapa vackra miljöer och vill gärna bidra till att människor i min omgivning får det mer trivsamt och mår bra i den miljö man befinner sig i oavsett om det är i hemmet eller på arbetsplatsen. Som barn älskade jag att inreda dockhus och bygga stora legobåtar (och då var det viktigaste hur det såg ut inuti, att det var mysigt).

Utbildningen blev början på en nystart i arbetslivet

Sofia läste boken Rensa i röran med Feng shui och det var då hon började intressera sig ännu mer för inredning och feng shui. Även Agneta Nyholm som är huvudlärare på Design for Graceful Living har skrivit böcker om feng shui och det blev ingången till utbildningen för Sofia.

– Efter att jag blev uppsagd från mitt tidigare jobb som designer blev det en naturlig paus att börja fundera på vad jag mådde bra av, vad jag var bra på och hur jag ville att mitt arbetsliv skulle se ut framöver. Jag fick tips om att läsa Agnetas böcker. Det var så jag fick nys om utbildningen Design for Graceful Living. När jag läste innehållet i utbildningen kände jag bara ”Det här är precis vad jag har längtat efter!” 

Värdefull utbildningstid

Sofia beskriver att hon längtade till varje utbildningstillfälle. 

– Under föreläsningarna satt jag helt fängslad. Jag tyckte det var så inspirerande att höra allt som lärarna Agneta och Marie berättade om. Det var också ett tillåtande och öppet klimat. Vi kom varandra väldigt nära och kunde vara oss själva fullt ut och när det sedan var dags för grupparbeten och hemarbetet mellan varje utbildningstillfälle gav jag allt. Jag kontaktade personer i min omgivning, erbjöd gratis inredningskonsultationer, vilket många välkomnade och vilket jag idag är tacksam för att jag gjorde. 

– Jag har haft nytta av det jag lärde mig både inom mitt arbete och i livet som helhet. Jag skulle nog nästan kunna säga att jag dagligen har nytta av utbildningen.

En dag på jobbet som inredare

Sofia driver idag Sofia Breitholtz Inredning. Hennes passion är att hjälpa människor att skapa hållbara, harmoniska och personliga miljöer. Hon hjälper både företag och privatpersoner att få till en trivsam helhet med allt från färgsättning, möblering och belysning till textilier, växter och styling. Hon samarbetar med många duktiga hantverkare, sömmerskor, arkitekter och andra inredare. 

– Ingen dag är den andra lik och det älskar jag. En dag har jag inredningsmöten, möten med leverantörer, kollar färger, tapeter och tyger. En annan dag ritar jag möbleringsskisser och gör moodboards. En tredje dag syr jag gardiner och stylar bostäder inför försäljning. Som egen företagare ingår så klart även en hel del jobb med marknadsföring, ekonomi, försäljning och strategier.

Inredning av Sofia. Foto: Robert Bratsberg Karlsson

De största utmaningarna

Det svåraste i jobbet som inredare är att lära sig att ta betalt och att tänka good enough.

– Jag (och säkert många med mig) älskar inredning och trädgård. Därför gör vi gärna ”lite extra” hela tiden och glömmer tid och rum.

Vill inreda ett badhotell

Även om Sofia redan har gedigen erfarenhet av att jobba som inredare med många spännande projekt i bagaget så finns det fortfarande framtidsdrömmar som skulle vara roligt att förverkliga.

– Jag vill gärna inreda ett badhotell vid havet. Hitta fler samarbeten med arkitekter som vill arbeta hållbart med smarta lösningar. Gärna fortsätta att inreda äldre och vackra byggnader och kanske skriva en inredningsbok…

Bästa inredningstipsen!

Sofia hittar inspiration till sina inredningar på Pinterest, i naturen och på resor. Sofias fem bästa inredningstips är:

  • Rensa bort det du inte mår bra av eller som tar energi!
  • Använd det du har i första hand så behöver du inte köpa massa onödiga saker.
  • När du ska färgsätta ett rum, utgå från t.ex. en tapet, en kudde eller en tavla som du gillar. Plocka sedan upp färgerna i en väggfärg, en möbel eller en detalj.
  • Använd dig av kontraster i färger och former för att få en mer inbjudande känsla.
  • Fönster blir mer spännande om det inte blir för perfekt symmetriskt. Bygg gärna upp höjden under t.ex. en kruka med böcker.

Similar Posts